Sidor

lördag 27 november 2010

Parboendegaranti i Stockholm


Läste nyss Joakim Larssons (M), det nya Äldreborgarrådet i Stockholms, debattartikel på DN Debatt i torsdags. Han nämner där en plan om att införa en så kallad "parboendegaranti" för de äldre i behov av vård i Stockholm. Förslaget är jättebra och jag hoppas verkligen att det blir av. Han skriver:
I en del av stadens boenden finns redan idag stora rum och lägenheter som lämpar sig för två. I de fall där den ena är demenssjuk finns möjligheter att den friska partnern bor i en egen lägenhet med dörr in till det rum där maken eller makan vårdas.
Frågan handlar om de fall där en part i ett sammanboende par på grund av ålder eller sjukdom behöver flytta till ett boende, men där partnern anses vara för frisk för att vara berättigad till en plats på ett boende. I många fall vill inte den friskare partnern flytta med till ett boende, men i vissa fall önskar paret att få fortsätta vara sammanboende.
Planen med parboendegarantin i Stockholm är alltså den att sådana här lösningar ska garanteras för de som önskar så.

I en rapport som Folkpartiet publicerade den 8:e april i år kartläggs landets kommuner och deras praxis för när par vill fortsätta att vara sammanboende. Av landets 290 kommuner svarade 213 på enkäten, och resultatet visar att 45 kommuner aldrig tillåter att en friskare part flyttar med till det nya boendet. 44 kommuner svarade att de tillåter det, och 118 svarade "i vissa fall".

Jag förstår inte hur det kan vara okej att kommuner gör olika på sådana här saker? Alla kommuner lyder under samma lagstiftning och får samma riktlinjer, och alla invånare i Sverige bör få samma service och samma förutsättningar - oavsett i vilken kommun de bor. Det blir ju ett sådant lotteri om det ser så här olika ut i de olika delarna av landet!

Väldigt bra om Stockholm nu inför den parboendegaranti som redan finns i exempelvis Göteborg sedan år 2008, men detta borde vara en självklar rättighet i landets alla kommuner! Kommunerna är antagligen själva oroliga för att det ska bli för dyrt, men det är inte många par som nyttjar möjligheten i de kommuner där den finns. Däremot är det desto viktigare att de par som faktiskt vill fortsätta bo tillsammans ska få det!


Läs mer
"Äldre par måste garanteras den sista tiden tillsammans", DN Debatt 2009-11-19
"Parboendegarantin ska införas i Stockholm", DN Debatt 2010-11-25
"Tills döden skiljer oss åt", Rapport från Folkpartiet, 2010-04-08

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...