Sidor

onsdag 24 november 2010

Självmord bland unga sprider sig


Svenska Dagbladet skriver idag i en artikel att självmord bland unga kan "smitta", det vill säga sprida sig i omgivningen. Artikeln baserar sig på en avhandling skriven av Lars Johansson med titeln "Teenager fatalities Epidemiology and Implications for Prevention" (Onaturliga dödsfall bland tonåringar – epidemiologi och prevention), där författaren har intervjuat efterlevande anhöriga om deras behov av stöd och hjälp. Under studiens gång upptäcktes att några av självmorden hade en koppling till varandra, och två så kallade kluster av självmord upptäcktes.

Fenomenet med att självmord smittar är ingen ny upptäckt, även om det kanske inte har funnits några dokumenterade fall av det i Sverige tidigare. Det vet jag dock inte om det har.
Det brukar ibland benämnas "Werthereffekten" efter att många unga män tog livet av sig då Goethe på 1700-talet skrev boken Den unge Werthers lidanden som slutar med att Werther tar livet av sig, plågad av en olycklig kärlek. Termen myntades år 1974 av den amerikanske sociologen David Phillips.
Genom historien finns det flera väldokumenterade fall som visar att detta fenomen faktiskt existerar, och man har även sett att effekten av ett självmord till stor del påverkas av medias hanterande av frågan. Genom att bland annat rapportera om självmordet på ett sakligt sätt, informera om den hjälp som finns att få samt inte lämna ut för mycket detaljer om förfarandet kan man minska unga människors benägenhet att ta efter.

Läs mer
Teenager fatalities Epidemiology and Implications for Prevention, avhandling av Lars Johansson, Umeå Universitet
Kan självmord smitta bland unga?, artiken i SvD

Behöver du hjälp?
Nationella hjälplinjen klockan 13–22: 020-22 00 60
BRIS, Barnens rätt i samhället: 116 111, ­Vuxnas telefon om barn: 077-150  5050
SPES för dig som för­lorat en anhörig klockan 19–22: 08-34 58 73
Jourhavande kompis (Röda korset): 020-222 444
Jourhavande medmänniska klockan 21–06: 08-702 16 80

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...