I fredags hade vi föreläsning med Marie Sallnäs om barn i olika typer av samhällsvård (familjehem, HVB, SIS och så vidare). Hon var en jättebra föreläsare och jag lärde mig massor!
På olika sätt försöker man studera hur bra placeringarna hjälper barnen, vilket är väldigt svårt att få ett säkert svar på då det är så många olika variabler inblandade. Undersökningar visar i alla fall att barn i samhällsvård - statistiskt sett - inte klarar sig lika "bra" i livet som barn som inte behöver någon sådan typ av placering. Samhällsvården klarar alltså inte av att till hundra procent kompensera för bristerna och ge barnet det extra stöd som han eller hon behöver.
En sak som hon berättade om som var riktigt upprörande var det faktum att kommunens ansvar för ett placerat barn "upphör" den dag barnet fyller 18! Det innebär att barnet i praktiken kan bli utkastad ur sitt familjehem från en dag till en annan, för när kommunen slutar att betala för barnet slutar ju även familjehemmets åtagande. I vissa fall kan man anta att band har utvecklats mellan barn och familj och att familjen fortsätter att känna ansvar för, och ta hand om, barnet - men detta är alltså inget som regleras i någon lag och dessa barn blir i och med detta mycket sårbara. Hur många 18-åringar skulle klara av att bli utkastad hemifrån, utan någon ekonomisk hjälp eller någon hjälp över huvud taget från sina föräldrar fortsättningsvis? Inte många, och det är heller inget som vanligtvis förväntas av barn idag. Ändå "krävs" detta av barn i samhällsvård. Det är helt galet! Tydligen har man nu skrivit in i lagen att man ändå ska ta hänsyn till dessa barn, någon svävande formulering vad jag förstod... men det är fortfarande inget bindande för kommunen utan mer av en riktlinje. Ska försöka kolla upp det där mer vid tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar