Sidor

tisdag 25 maj 2010

Skolkuratorernas arbetsbelastning




Akademikerförbundet SSR har nyligen genomfört en undersökning bland landets skolkuratorer och fått fram ganska dystra resultat om deras arbetsbelastning. 552 stycken kuratorer svarade på undersökningen och av svaren kan man se att
  • 8 av 10 upplever en ökad arbetsbörda
  • 6 av 10 anser att arbetsbelastningen ökat på grund av sociala medier
  • 7 av 10 hinner inte med hälsofrämjande arbete
Förutom ökat elevantal säger kuratorerna att eleverna mår sämre, och att även de lägre årskurserna söker stöd i större utsträckning än tidigare. Som en konsekvens av detta uppger många att de väljer bort exempelvis mobbningsförebyggande arbete.

Många i min närhet arbetar som lärare - min syster, min sambo samt min svärmor. Dessutom är min systers man utbildad lärare, än dock inte yrkesverksam inom det just i dagsläget och min farmor har arbetat som lärare i många år innan pensionering. Jag har i alla fall lite inblick i läraryrkets vardag och jag tycker att det verkar som att de sociala medierna påverkar även deras arbetsbörda!
Ständigt dessa Facebookgrupper som ploppar upp, antingen sådana som öppet är nedvärderande mot t.ex. en annan elev, eller sådana som i smyg byter namn till något helt annat när ett visst antal seriösa människor gått med i gruppen.
Den sista typen av grupp gör mig mest trött, för det är så fruktansvärt barnsligt. Men den första typen av grupp, med namn som "Vi som hatar Kalle Karlsson" får mig nästan att tappa hakan! Tror eleverna verkligen att ingen kommer att upptäcka dem? Vet inte eleverna om att det är olagligt att mobba/kränka andra människor? Hur kan man då vara så dum att man gör det på ett öppet forum på internet, där vem som helst kan se det?

Ungdomar idag använder datorer i princip dagligen, men de verkar ha noll koll på vad internet och dagens teknik innebär. De förstår verkligen inte att det som "sker" på internet ligger kvar där, och kan observeras av i princip vem som helst i världen.

Folk bekymrar sig över betalningsanmärkningar, att de kan förstöra ens möjligheter att få hyreskontrakt, mobilabonnemang etc. Men de försvinner ju iallafall efter X antal år, det vet man. Men en nakenbild, fyllebild eller politisk bild som publiceras i någons ungdomliga dumhet kan ligga kvar för alltid, för evigt sammankopplad med den namn på Google.

Skolan behöver verkligen göra en insats här, med temadagar och utbildning av både elever och lärare, om vad internet faktiskt innebär. Och föräldrarna måste ta sitt ansvar och inte bara släppa barnen fria vind för våg, utan från början förklara att internet måste användas med ansvar och begränsningar. Det som sker på internet är precis lika offentligt som det som sker "irl", men det kan vara svårt att greppa.



Det känns i alla fall dystert att läsa om att eleverna mår sämre, och framförallt att man söker stöd från kurator i allt lägre årskurser... I förslaget till Den nya skollagen föreslås att alla elever ska ha tillgång till elevhälsovård i form av skolläkare, skolsköterska, kurator och psykolog. Det låter som ett mycket viktigt steg för att komma till rätta med barnens ökade ohälsa. Lagförslaget förväntas kunna träda i kraft under 2011, just nu ska riksdagen se över propositionen.

1 kommentar:

  1. Hej Maria!
    Vilken bra blogg du har :o) Jag hade lite svårt att svara på ditt meddelande eftersom man var tvungen att vara medlem, så det fick jag bli. Du har helt rätt att vi fokuserar mycket på storstadsproblem som hemlöshet, segregation osv. Det första året är snart avklarat och hittils har vi läst dessa kurser:
    Praktiskt socialt arbete & aktuelle sociala problem
    Samhällsstruktur i sociologisk belysning
    Socialt arbete som ämne och profession
    Vetenskapsteori & kvslitativa metoder
    Byråkrati, politik och välfärdens organisering
    Storstaden, storstadspolitiken och det segregerade samhället
    Centrala begrepp och teorier i socialt arbete

    Det har hittills varit väldigt bra kurser och det är spännande att gå ett program som vi är första kullen på.

    Hur är det på Sthlms universitet, har hört att det är väldigt teoretisk?

    Mvh
    Dennis Wijk
    www.samsprofil.se

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...