Sidor

torsdag 6 maj 2010

Norska mammor och barn har det bäst!



Aftonbladet rapporterar att enligt Rädda Barnens "Mother's Index" är det mammor och barn i Norge som har det bäst i världen. Längst ner på listan återfinns - kanske inte helt överraskande - Afghanistan. Det är ganska skrämmande att jämföra de två ytterligheternas siffror med varandra.

Barnadödlighet 0-5 år
Norge: 1 av 132
Afghanistan: 1 av 4

Mödrarnas utbildningsnivå
Norge: 18 år
Afghanistan: 4 år

Kvinnors meddellivslängd
Norge: 83 år
Afghanistan: 44 år

Det är verkligen två helt olika världar! Det är så fruktansvärt orättvist att man föds in i de här förhållandena som man själv inte kan påverka på något sätt. Rädda Barnen skriver i rapporten att det i världen fattas ungefär 4,3 miljoner hälso- och sjukvårdsarbetare. Borde inte detta höja statusen på detta yrke markant? Vad underbart att vara utbildad inom detta område och kunna rädda liv!

Jag har fött två barn men skulle inte våga föda ett tredje utan barnmorska närvarande, men 50 miljoner kvinnor föder barn varje år (!) utan någon utbildad personal till hjälp. Hur är det för dem, förmodligen rätt unga, oerfarna kvinnorna att föda barn? Utan den trygghet som vi i Sverige tar för självklar, utan möjlighet till smärtlindring, bubbelbad och glassdrinkar. För mig har det varit underbart att föda barn - det finns mig veterligt inget annat område inom den svenska sjukvården där stämningen och personalen är så omtänksam, ompysslande och puttinuttig. Och så SKA det vara för det är både underbart och skrämmande att föda barn. Vill man ha det ska man få all den hjälp och stöd man önskar sig.

Hela rapporten finns att läsa här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...