Sidor

tisdag 15 maj 2012

Boktips: När någon tar sitt liv (2012)


Får några veckor sedan var det en vän till mig som på Facebook lade upp ett klipp från TV4 Nyhetsmorgon, där författaren till boken "När någon tar sitt liv", Alfred Skogberg, medverkade tillsammans med Ludmilla Rosengren, mamma till Linnea som för fyra år sedan tog livet av sig vid 14 års ålder.
Jag kände igen Ludmilla Rosengren från en föreläsning jag sett på UR Play, som handlade om just hennes dotters självmord. 
I inslaget diskuteras orsakerna till att man pratar så lite om självmord idag, hur omgivningen reagerar när det sker och vad man kan göra för att förebygga.

Alfred Skoglund har enligt sin blogg arbetat i 9 år med den här boken, som nu givits ut på Ordfront förlag. Det är en debattbok som handlar om hur samhället handskas (eller inte handskas?) med suicid idag. Boken har sin utgångspunkt i uppfattningen att samhället idag kan motverka självmord, men låter bli att göra detta. Citat från bokens baksida;
"Hur kommer det sig att vi år efter år accepterar att 1 500 svenskar tar sitt liv? Idag vet vi hur vi kan rädda de flesta. Ändå underlåter vi att göra det. Självmordstalen bland ungdomar ökar. Ändå är det långt ifrån självklart att dessa dödsfall utreds ordentligt.

Varför satsar staten bara 3 miljoner kronor på forskning kring självmord medan trafiksäkerhetsforskningen får 100 150 miljoner varje år? Detta samtidigt som de som tar sitt liv är fem gånger fler än de som dör i trafikolyckor."
 Jag har precis, nu i dagarna, läst ut Ann Heberleins bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" där hon tar upp många av de här tankarna om att självmord beror på en sjukdom och att de som lider av detta inte alls får den hjälp de har rätt till. Mitt intresse för det här området vaknade under läsandet av Heberleins bok, och jag ser därför fram emot att framledes läsa även Skoglunds bidrag till debatten.


Behöver du hjälp?
Nationella hjälplinjen klockan 13–22: 020-22 00 60
BRIS, Barnens rätt i samhället: 116 111, ­Vuxnas telefon om barn: 077-150  5050
SPES för dig som för­lorat en anhörig klockan 19–22: 08-34 58 73
Jourhavande kompis (Röda korset): 020-222 444
Jourhavande medmänniska klockan 21–06: 08-702 16 80





Om boken "När någon tar sitt liv", Adlibris
Alfred Skoglunds blogg
Ludmilla Rosengrens blogg
            SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd

Diskussion om boken och om samhällets hanterande av suicid på TV4 Nyhetsmorgon 
"När ett barn inte vill leva längre", Ludmilla Rosengrens föreläsning, UR Play


 Beskow, Jan (red.) (2000). Självmord och självmordsprevention: om livsavgörande ögonblick. Lund: Studentlitteratur
Beskow, Jan (1996). Om livet känns hopplöst: stöd till självmordsnära medmänniskor Stockholm: Folkhälsoinstitutet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...