Sidor

måndag 24 oktober 2011

Tendens: Importerad fru


Idag sände radioprogrammet Tendens den första delen av tre i en serie om svenska så kallade "hustruimportörer". Dagens avsnitt bär titeln "Jag var hans fjärde fru" och berättar historien om Marja som flyttade från Ryssland till Sverige för att gifta sig med den 12 år äldre mannen som hon hade kontakt med över internet. Väl på plats i Sverige uppdagas det att mannen hon gift sig med tidigare haft tre fruar från Ryssland. Både hon och hennes dotter misshandlades av mannen, de flydde till en kvinnojour och tre veckor innan hon skulle få ett eget permanent uppehållstillstånd skiljde sig mannen från henne.
Representanter från kvinnojourer berättar i programmet att det ofta är samma historia som upprepar sig om och om igen. I Sverige finns en regel som säger att om äktenskapet varar mindre än två år får inte, i det här fallet, kvinnan något uppehållstillstånd utan utvisas till sitt hemland vid en skilsmässa. Undantaget är om förhållandet tar slut på grund av våld eller kränkningar.

Av 86 stycken tillfrågade kvinnojourer uppger 7 av 10 att de kommit i kontakt med "fenomenet" fruimport. År 2008 var det 515 stycken "importerade" kvinnor som sökte hjälp på kvinnojourer i Sverige, och år 2009 var det 552 stycken. Hur många ytterligare som faktiskt far illa vet man inte, utan det är endast de som själva söker hjälp som blir synliga. Det är mestadels kvinnor från Thailand och Ryssland som det rör sig om.

Andra delen sänds i p1 i morgon. Programmet har titeln "Samtalet: Som i en fågelbur" och är en intervju med Carina Diaz som arbetar på en kvinnojour i Luleå. Tredje och sist delen sänds på onsdag och har titeln "Fruimportören - vem är han?".





Tendens tema: Importerad fru


"Värmland vill kartlägga hustruimport", DN, 2010.01.14


Fler "importerade" fruar utsätts för hot och våld, Aftonbladet, 2011.02.16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...