Sidor

onsdag 27 april 2011

Missbruksutredningen läggs fram idag


I april 2008 beslutades vid ett regeringssammanträde att en utredning, Missbruksutredningen, skulle tillsättas med uppdraget att se över aktuell lagstiftning som berör missbruks- och beroendevård (Socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen, Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, och Lagen om psykiatrisk tvångsvård) och eventuellt lämna förslag på förändringar av lagar och ansvarsfördelning mellan kommun och landsting. Senare samma sommar gick uppdraget till den dåvarande landshövdingen i Västernorrland Gerhard Larsson.

Först skulle resultatet av utredningen lämnas in november 2010, men efter ett par framflyttningar ska det hela redovisas idag klockan 10:30. En hel del förslag på åtgärder har så klart insinuerats redan innan, bland annat att de två tvångslagstiftningarna Lagen om vård av missbrukare (LVM) och Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ska förtydligas så att de blir lättare och tydligare att tolka. I dagsläget sker de flesta omhändertagandena av missbrukare inte med hjälp av LVM utan med stöd i LPT, mycket på grund av formuleringen "fortgående missbruk" som finns i LVM och som kan vara svårt att definiera.

Ett annat förslag är att polisen inte ska föra alholpåverkade människor till den så kallade "fyllecellen" utan att det istället ska finnas så kallade tillnyktringsenheter på Landstingens missbruksenheter. Tidigare har polisen varit tvungna att göra medicinska bedömningar på de människor som omhändertagits, och det har skett i snitt 5 dödsfall per år i fyllecell/på väg till fyllecell. Om man betänker att de flesta som omhändertas av poliserna i den här situationen är med om detta förfarande i snitt 3 gånger per år, kan man se detta som ett utmärkt tillfälle för missbruksenheterna att komma i kontakt med de som kan vara i behov av insatser. Personalen på tillnyktringsenheten börjar ju snabbt att känna igen de som ofta kommer dit, en kontakt kan etableras och motivationsarbete påbörjas.

Jag tycker att missbruksvård är väldigt intressant, för det känns som att det finns så otroligt mycket kvar att göra. Det finns i dagsläget en mängd olika metoder och "program" för den som har ett beroende, men det är ingen i dagsläget som riktigt vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. Undersökningar tycks tyda på att alla stora metoder i snitt fungerar lika bra, och att det inte är val av metod som är avgörande utan helt andra saker så som relation mellan klient och terapeut eller vad som samtidigt händer i klientens privatliv och dylikt.

Tydligt är iallafall att frågor som rör alkohol och narkotika är starkt politiskt laddade, men jag hoppas verkligen att den här utredningen inte tar hänsyn till sådant utan att den verkligen ser till fakta och lägger fram förslag baserade på verkligheten!







"Vård ska ersätta fylleceller", DN 2011.03.09
Missbruksutredningens officiella hemsida


Klassificering av missbruk


"Unga i det svenska droglandskapet", föreläsning från Malmö högskola



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...