Under min första termin på socialhögskolan var jag vid ett tillfälle inne på biblioteket och fick syn på en bok som stod uppställd på ett bord; "Vad händer med Kalle?" skriven av Fredrik Hjelm. På baksidan står det bara:
En normal – lite jäktig – morgon i en småbarnsfamilj. Pappa lämnar Kalle på dagis – en glad unge som alltid har bråttom….. Vi måste prata om Kalle, säger dagisfröken. Vadå? Prata om Kalle? Det är väl inget fel på honom – en obehagligt vag oro i magen. Vi får boka en tid så fort som möjligt, fortsätter hon.....
Boken handlar om Kalle, men också om en pappas väg – en lång, lång väg av oro och sorg, om förnekelse, ilska och hopp. En lång väg av tester, provtagningar, väntan på besked, kunskapsinhämtande, försök med enkla alternativa metoder….
Fredrik Hjelm skriver mycket personligt men med stor integritet – utan att bli privat – det är en varm, kärleksfull skildring om Kalle och om en familj när allt ställs på sin spets och hela livet förändras – en text som verkligen berör.
Utan att egentligen ha blivit så mycket klokare på vad boken faktiskt handlade om lånade jag den och läste ut den på några dagar. Mycket intressant och gripande bok om hur det kan vara för en familj att gå igenom hela processen med att inse att det kanske är något annorlunda med ens barn, alla inledande vårdkontakter, utredningskarusellen, försöket att få vardagen att gå ihop med allt det nya...
Kalle får diagnosen autism och börjar gå bakåt i utvecklingen, från att tidigare ha varit en kille som till och med låg före de andra barnen slutar han prata och vänder sig mer och mer inåt.
Jag kommer ihåg att jag hela tiden under läsningen väntade på att förloppet skulle ta en ny dramatisk vändning, att familjen skulle råka ut för en riktig vårdskandal eller dylikt. Inte för att jag tyckte att boken var tråkig som den var, utan för att de flesta böcker handlar om något exceptionellt i det avseendet. Men det gör inte den här boken, den skildrar en helt vanlig familj och ett -vad jag antar- ett ganska vanligt förlopp. Trots det är det kantat av svåra situationer, besvikelser och mer och mindre allvarliga kriser för familjen. Därför känns boken så angelägen att läsa; att få en liten inblick i de svårigheter som en sådan här familj kan genomleva ökar möjligheterna för den professionelle att hjälpa dem igenom en svår tid.
Författarens hemsida om boken (läs recensioner, provläs kapitel osv)
Autism- och Aspergerförbundet
Vårdguiden - Autism hos barn
Autismforum
"Barn som tänker annorlunda" (Föreläsning om barn med svårigheter inom autismspektrat; hur kan man upptäcka dem?)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar