Sidor

söndag 27 juni 2010

Hemtjänst i sommarstugan


Så här i sommartider har frågan om hemtjänst i sommarstugan dykt upp i media. Tidigare har det varit så att man har rätt till hemtjänst i den kommun man vistas i, dvs även i sin sommarstuga, och det har då varit så att det är vistelsekommunen som får betala för den kostnad som hemtjänsten innebär. Många "sommarkommuner" blir då väldigt hårt belastade under sommarhalvåret när folk åker ut till sina sommarstugor. Bara i Norrtälje kommun har de 65 sådana ärenden och det innebär en kostnad på cirka 1 miljon kronor extra under ett år, vilket blir väldigt tungt för kommunen. Många kommuner har länge protesterat mot det här systemet, men ingen lagändring har ännu genomförts.

Nu har frågan aktualiserats igen genom att Borgholm har infört ett tak på fyra veckors hemtjänst för sommargästerna, en tidsrymd som anses som "skälig levnadsnivå" så som socialtjänstlagen föreskriver. En 75-årig kvinna från Nacka överklagade Borgholms beslut i förvaltningsrätten men kommunen fick rätt. Nu har flera kommuner följt efter, exempelvis Värmdö, och andra utreder möjligheterna att införa ett tak för beviljad "sommarhemtjänst".

Det blir väldigt märkligt när kommuner på det här viset kan reglera hur mycket tid en människa har rätt att vistas i sin egen sommarstuga. Ett sådant här beslut påverkar ju inte enbart den individ som har fått hemtjänsten beviljad, utan även eventuella anhörigvårdare blir ju hindrade från att få den välbehövda semester och miljöombyte som krävs för att orka med ännu ett år...

Nu har Regeringen, med folkhälsominister Maria Larsson (KD) i spetsen, lagt fram ett förslag som innebär att det istället blir hemkommunen som står för kostnaden för hemtjänsten under vistelse i sommarstuga. Förhoppningsvis blir detta alltså den sista sommaren som människor i behov av hemtjänst blir förhindrade av njuta av sommaren i sina sommarstugor precis som alla andra har rätt att göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...