Sidor

torsdag 25 augusti 2011

Barn i häkte



I måndags skrev Barnombudsmannen en läsvärd artikel på DN Debatt som handlar om barn som häktas i Sverige. Efter en granskning av Europarådets tortyrkommitté år 2009 uppmanades Sverige att åtgärda en rad brister i rutinerna, och nu har BO följt upp granskningen för att se om saker och ting har åtgärdats. Det verkar de inte ha gjort!

Dagligen sitter ungefär 1800 personer i häkte, och under år 2010 häktades 155 stycken barn under 18 år - en tredubbling jämfört med år 1998. Detta trots att ingen forskning visar på motsvarande ökning i ungdomsbrottsligheten. Barnombudsmannen skriver på sin blogg att man vet för lite om varför häktningen av barn under 18 år har ökat så markant, och uppmanar regeringen att begära in information från berörda myndigheter för att ta reda på orsakerna till ökningen.

Lagstiftningen säger att häktningen av barn under 18 år alltid kan antas innebära allvarliga men, och att det därför så långt som möjligt ska undvikas. Anledningarna till att häkta en brottsmisstänkt bildar tre kategorier; Flyktfara, Kollusionsfara (försvårar utredningen) eller Recidivfara (fortsätter sin brottsliga verksamhet). Alternativ till häktning är exempelvis övervakning, eller placering i "lämplig institution". Åklagaren kan också göra efterfrågningar hos socialtjänsten som eventuellt redan planerar ett omhändertagande av barnet enligt LVU och kravet på övervakning av barnet kan i så fall tillgodoses i och med detta.
De som häktas får inte underkastas mer omfattande inskränkningar än vad ändamålet med häktningen kräver.

BO skriver även att det händer att barn förhörs utan vare sig advokat, föräldrar eller socialtjänst närvarande och att barnen själva inte informeras om sina rättigheter eller möjligheter att överklaga de restriktioner som införts för dem. Forskning visar att häktesmiljön för vuxna är psykiskt nedbrytande med depression och anpassningsstörningar, hur påverkar den då inte ett barn?
Det slutgiltiga, övergripande målet med allt som har med kriminalvården att göra måste väl ändå vara att människorna kommer ut från den är bättre än de var när de kom in? Som ett minimum måste vi väl ändå ha målet att de i alla fall inte ska komma ut "sämre"! I annat fall är det ju en samhällsförsämrande åtgärd - och varför skulle vi ha en sådan institution?





"Sveriges behandling av häktade barn oacceptabel", BO på DN Debatt 22.08.2011
"Kriminalvården och Åklagarmyndigheten kallas till dialog om barn i häkte", BO's blogg 23.08.2011
Om barn i fängelse (internationellt), UNICEF
"Barn ska inte sitta i häkte", Debattartikel av BO, 10.08.2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...